14 Temmuz 2014 Pazartesi

Sünger Kek

Malzemeler:

  • 6 yumurta
  • 170 gr şeker
  • 100 gr un
  • 40 gram nişasta
  • 40 gr kakao
  • 1 çimdik tuz
  • Varsa 2 tatlı kaşığı vanilya aroması yoksa 1 paket vanilya

Yapılışı:
  1. 1- Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın.
  2. Yumurta sarılarını ve şekeri benmari üzerinde cam bir kase içinde şeker tamamen eriyene kadar çırpın.  Ilıklaştığında benmariden alın.
  3. Yumurta aklarını yüksek devirde 3 katı olana kadar çırpın. Un, nişasta,  vanilya, kakao ve tuzu derin bir kaba eleyin.
  4. Kabaran yumurta aklarının sönmemesi için elediğiniz kuru karışımı 3 seferde spatula ile alttan üste doğru karıştırarak ekleyin.
  5. Karışımı (kelepçeli yada kümbet) kalıba dökün.. 180 derecede 25–30 dakika pişirin.
  6. Soğuyunca isteğinize göre 2 yada 3 kata (pat) ayırın.
  7. butik kurabiye
Ganaj:
  • Ganaj yoğun yapılıp soğutuldutan sonra pasta içlerinde kullanılabilir
  • Yağ oranının fazla olması nedeniyle genellikle küvertür çikolata kullanılır. Ama küvertür çikolatanız yoksa marketten alacağınız bitter çikolata da kullanabilirsiniz.
  • Ben genellikle bire bir ölçü kullanıyorum.
Ganaj Malzemeleri:
  • 200 gr. küvertür çikolata (fildişi, sütlü yada bitter)
  • 200 gr. 1 paket krema
Yapılışı:
  1. 1- Çikolatanızı küçük küçük doğrayın yada rondodan geçirin
  2. Ganaj yapımında çikolatanın ateşe deymemesi gerekiyor bu nedenle cam bir kasenin içine içinde su kaynayan bir tencerenin üzerine oturtun (benmari usulü) krema ve çikolatayı karıştırarak eritin.
  3. Tammen eriyip homojen bir karışım olduğunda tezgaha alın ve arada sırada (kabuk bağlamaması için) karıştırarak soğutun.
  4. Hızlı bir şekilde yoğunlaşmasını isterseniz buzdolabında soğutabilirsiniz.
  5. İstediğiniz yoğunluğa gelen ganajınızı pastanızın içine yada dışına kullanabilirsiniz.
Pasta dolgusu için 1 paket kremşanti 1 su bardağı süt ve 2 adet muz.
Pastanın Hazırlanması:
  1. Pişirdiğiniz pandispanyayı oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin ve kalıptan çıkartın.
  2. Kalıptan çıkarttığınız yarın daire şeklindeki pandispanyanın tam ortasına bacaklarını çıkarttığınız bebeğin girebileceği bir delik açın ve pandispanyayı enine 3 eşit parçaya ayırın.
  3. İsteğe göre pastacı kreması isteğe göre 1 paket kremşanti hazırlayın.  Muzları çok kalın olmayacak şekilde dilimleyin. Kenarlardan taşan kremayı spatula yardımıyla pandispanyaya sıvayın.
  4. Her kata krema ve dilimlediğiniz muzları koyarak pastanın iç kısmını hazırlayın.
  5. Kırmızı şeker hamurunu nişasta ile yırtılmayacak incelikte açın. Bir miktar bal ya da glikoz kullanarak şeker hamurunu fotoğraftaki gibi yapıştırın ve donması için kenara alın.
  6. Pastanın kekine hazırladığınız ganajı fotoğraftaki gibi bir spatula yardımıyla uygulayın. (Bunu yapmamızın sebebi krema ya da suyunu salan meyvelerin daha sonra şeker hamurunu yırtmasını istemememiz).
  7. Kalan şeker hamurunu tekrar nişasta yardımıyla patanın etrafında açıklık bırakmayacak büyüklükte açın. Açtığınız hamur ile pastanın etrafını kaplayın.
  8. Hamur ile kapladığınız bebeği pastanın üzerine oturtun. Varsa farklı bir renk şeker hamuru ile birleşme yerine küçük bir kuşak yapın. (Yoksa krema da aynı işi görür.)
9- Pastayı renkli şekerler ya da krema ile süsleyerek servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder